Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.

2020. december 23. 22:02 - Kütyüszerviz

Ünnepi ételek és a műfogsor

Tanácsok a fogorvostól karácsonyra

mufogsor karacsony fogorvosKözelegnek az ünnepek, fénybe öltözött a város, de Ön aggódik az ünnepi vacsora és a menüsor miatt? Hogyan lehet átvészelni az ünnepeket épphogy elkészült műfogsorral, mire kell figyelni, mire figyelmeztet a fogorvos? Segítünk, nem is olyan bonyolult.

Túlságosan nagynak érzi a műfogsort?

Sokan érzik úgy, hogy a frissen elkészült fogpótlás túl nagy, folyton megharapja vele a szája szélét? A fogatlanul, vagy kevesebb foggal töltött időszak után ez természetes érzés. Szükség van egy adaptációs szakaszra, ami alatt a páciens hozzászokik ahhoz, hogy újra megfelelő mennyiségű foga van. Szép lassan meg fog szűnni ez a zavaró érzés, mire az ünnepi ételek az asztalra kerülnek.

Zavaró a műszájpadlás, a fogsor anyaga?

Hányingere van az idegen anyag érzetétől? Főként a felső protézis viselése okoz ilyen jellegű problémát. Kis időre van szükség, míg az idegentest érzet átalakul, megszokottá válik. A budapesti fogorvosok javasolják, hogy szopogasson mentolos cukorkát, ami csillapítja a kellemetlen panaszokat.

Töri a fogsor az ínyét?

A műfogsor viselése már néhány óra után is fájdalommal jár? Vérzik, feltört az ínye? Akkor bizony további igazításra van szükség, keresse fel mielőbb a fogorvosát! Kifejezetten ellenjavallt, hogy Ön igazítsa, csiszolja a fogsorát, mert visszafordíthatatlan károkat tehet benne.

Attól fél, hogy kieseik a fogsora a szájából evés közben?

Ha még soha nem viselt műfogsort a mostani előtt, ezzel az érzéssel is meg kell küzdeni.
Bizonytalan érzést tapasztalhat az első étkezések során, ez is szűnni fog idővel, ha jól illeszkedik a fogsor. Jogosan érzi úgy, hogy más a rágás, még az ízeket sem érzi úgy, mint régen. Sajnos, még az ünnepi, fenséges ételek íze is kevésbé élvezhető ilyenkor. Azonban, ne keseredjen el, nem marad ez mindig így! Ez azért van, mert ez az új helyzet az agyat is “átállásra” készteti, és így az ízlelőbimbók üzenetei is tompulnak átmenetileg, nem szükséges azonnal fogorvoshoz menni.

Úgy érzi, hogy a beszéde nem tiszta, nem érthető amit mond?

A műfogsor valóban okozhat beszédzavart is, amit szintén türelemmel lehet áthidalni. Műfogsor hordása közben, a koponya csontjai felerősíthetik a hangokat, ezért viselője fura zajokat, kattogást hallhat. Kerülje a kapkodó beszédet, és azokat a mozdulatokat, amelyekkel nagyra kell nyitnia a száját, és túlságosan megmozgatják az alsó fogsort. Türelemmel idomulnak a száj és a nyelv izmai az új helyzethez, és egyre gyakorlottabb lesz a beszédben is.

A fogorvosok javaslata, hogy beszéd előtt és közben nyeljen nagyot, miközben ráharap a fogsorra. Ezáltal a fogsor pozíciója rögzül. Jó szolgálatot tesz, ha gyakorolja a hangos olvasást, amivel egyre rutinosabbá válik! Ha szükséges, protézisragasztóval tudja biztonságosan rögzíteni a fogsort, így a beszéd is könnyebb lesz.

Hogyan tehet szert magabiztosságra?

 • A megszokás ideje egyénileg változó, így mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogyan tudja kényelmesen viselni a műfogsorát. Ha szükséges, speciális műfogsor ragasztót is használhat.
 • A hozzászokás ideje alatt mindig óvatosan, lassan egyen, tesztelje milyen állagú ételt tud biztonságosan elfogyasztani, és melyek okoznak nehézséget. Kerülje a kemény, magvas, nehezen rágható ételeket, egyen többször kevesebbet felaprított formában. Kezdjen puha étkekkel, mint például tojás, krumlipüré, rizs, puhára párolt zöldség, hús.
 • Igen fontos, hogy a fogsor mindkét oldalát terhelje. Törekedjen arra, hogy a táplálék rágása egyenlően el legyen osztva a szájüregben.
 • Tudni kell, hogy az ételek és italok hőmérsékletét is eltérően érzékelik a műfogsor viselők. Vigyázzon tehát, mielőtt megégetné a száját!
Tovább
Szólj hozzá!
2020. június 18. 23:17 - Kütyüszerviz

Mit kell tudni a sürgősségi fogászatról?

Mikor és hova menjünk sürgősen fogorvoshoz?

sürgősségi fogászatElkerülhetetlenek azok a vészhelyzetek, amikor azonnal fogorvosi, vagy szájsebészi beavatkozásra van szükség.

Fogászati vészhelyzetek általában baleset következtében fordulnak elő. Jellemzően sportbalesetek során a fogakat, az állkapocs csontot erős ütés éri, aminek következménye a fog kimozdulása, kiesése, letörése lehet. Amennyiben elhanyagolt, rossz állapotú fogat éri a trauma, szinte bizonyosan megtörténik a visszafordíthatatlan károsodás, a fog repedése, vagy kitörése.

Kiket érint leggyakrabban baleseti fogászati sérülés?

A fogorvosok tapasztalatai alapján általában a 2-10 éves gyermekeket érinti leginkább a baleseti fogsérülés, de az aktívan sportoló serdülőknél és felnőtteknél is igen gyakori jelenség. Jellemzően a labdajátékok és a téli sportok szerelmeseinél fordul elő a legtöbb ilyen jellegű fogászati trauma.

Mit kell tenni, ha megtörténik a baleset, kimozdul, kitörik a fog?

A baleset megtörténte után mielőbb szakemberhez kell fordulni, hogy a problémát orvosolni tudják, a kiesett fogat biztonsággal vissza tudják helyezni. Azonban, az azonnali fogorvoshoz jutás időnként akadályba ütközhet. Ilyenkor jó tudni, milyen óvintézkedéseket kell megtenni. A legfontosabb teendő a megnyugtatáson túl a fájdalom enyhítése és a károk minimalizálása.

 • A fogat biztonságba kell helyezni: ha a kitört fog piszkos, le kell öblíteni folyó víz alatt, dörzsölés nélkül. Legjobb, ha megoldható, hogy a sérült a saját szájában, nyálában tartja a kiesett fogat, míg fogorvoshoz jut.
 • A kimozdult fogat óvatosan vissza lehet nyomni a helyére, azaz a fog gyökerének üregébe, és törlőrongyba csavart jeget kell helyezni az arcra az érintett területre,
 • Ha a fog nem helyezhető vissza az üregébe, vagy nem tudja az érintett a szájában tartani, egy pohár hideg vízben, fiziológiás sóoldatban, vagy tejben kell őrizni a fogat a rendelőbe jutásig.
 • Nem szabad dörzsölni, kefélni a fogat, ne használj éles vagy hegyes eszközt a tisztításhoz! Mindig a korona résznél kell megfogni a fogat, vigyázva, hogy az épen maradt rostfoszlányok ne sérüljenek. Ez nagyon fontos a visszaültetés esélyének növeléséhez.
 • Mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni!

Járulékos sérülésként sokszor a nyelv és az ajkak is áldozatul esnek. Mi a helyzet a nyelv elharapása vagy szétnyílt ajak esetén?

Komolyabb probléma, vagy erős vérzés esetén először is nyugtassuk meg a beteget, ha eszméleténél van.

Értesítsük a mentőt mielőbb, és kiérkezésükig tiszta kendővel gyakoroljunk nyomást közvetlenül a sebre, hogy megállítsuk a vérzést. Duzzanat esetén a hidegvizes kompresszió csökkenti a fájdalomérzetet és a sérülés következményeit. Ha nincs más sérülése, ültessük fel a beteget, és figyeljünk rá folyamatosan, míg megérkezik a szakszerű segítség.

Eszméletvesztés esetén a legfontosabb teendő a sérült stabil oldalfektetésbe helyezése (amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy gerincsérülés nem történhetett) és a légutak szabaddá tétele. Győződjünk meg arról, hogy a nyelv ne tudja elzárni a levegő útját és ne legyen lenyelhető szennyeződéssel teli a száj.

Tovább
Szólj hozzá!
2020. június 06. 20:44 - Kütyüszerviz

Fogpótlás készítése a fogászaton

Indirekt fogtömés behelyezése

indirekt fogtömes fogászatA fogorvosi rendelőben gyakran igénybe vett szolgáltatás az indirekt fogtömés készítése. A fogpótlás ára elsősorban a technikától és a fogpótláshoz használt anyagtól függ. Az üregről és közvetlen környékéről, általában a fog klinikai koronájának nagyobb részéről lenyomatot veszünk, s ennek alapján a technikai laboratóriumban elkészítjük ennek pontos mását.

A foglenyomat az üreg és a fog „negatívja”, a laboratóriumban elkészítjük belőle a „pozitív” mintát, amely ugyanígy mutatja az üreget a fogban, amint a természetes fogban fekszik. A pozitív mintát általában modellnek nevezzük a fogorvosnál.

A fogpótlási modell

A fogpótlási modellt a szomszédos és az antagonista fogakat mutató harapásba építjük be, mert csak így tudjuk a betétet esztétikai és funkciós szempontból egyaránt kifogástalanul kialakítani a fogászaton. A harapásba állított modellen mintázzuk meg viaszból a betétet, amellyel a továbbiakban azonos módon kell eljárni, mint a direkt eljárással készített viaszmintával a fogorvos.

A lenyomatvételhez szükséges anyagok, segédeszközök és műszerek

A lenyomatot vagy inlay-kanállal, vagy rézgyűrűvel vesszük. Inlay-kanalak gyárilag készülnek, de különösebb nehézség nélkül a fogorvosnál is előállíthatok nem túlságosan vékony (kb. 1 mm vastag) fémlemezből, amelyet a szükségnek megfelelően hajlítunk. Ha gyűrűvel vesszük a lenyomatot, először gyűrűmértéket kell vennünk, a legcélszerűbben a Herbst-féle gyűrűmértékkel.

A gyűrűt úgy vágjuk ki, hogy a fog praeparálatlan vestibularis és orális felszínén csak a legnagyobb domborulatig érjen, de az íny alá kell érnie a praeparált approximalis felszínnek megfelelően. Ilyen esetben tehát éppen fordítva vágjuk le a gyűrű szélét, mint a matrica helyett alkalmazott gyűrűn.

Lenyomati fogászati anyagok

Lenyomati anyagként termoplasztikus lenyomatanyagot - pl. zöld Kerr-masszát - használunk. Ezzel láng fölött töltjük meg a gyűrűt, miután a Kerr-klinikai koronájának nagyobb részéről lenyomatot veszünk, s ennek alapján a technikai fogászati laboratóriumban elkészítjük ennek pontos mását.

A lenyomat az üreg és a fog „negatívja”, a laboratóriumban elkészítjük belőle a „pozitív” mintát, amely ugyanígy mutatja az üreget a fogban, amint a természetes fogban fekszik. A pozitív mintát általában modellnek nevezzük. A modellt a szomszédos és az antagonista fogakat mutató harapásba építjük be, mert csak így tudjuk a betétet esztétikai és funkciós szempontból egyaránt kifogástalanul kialakítani.

A harapásba állított modellen mintázzuk meg viaszból a betétet, amellyel a továbbiakban azonos módon kell eljárni, mint a direkt eljárással készített viaszmintával.

Tovább
Szólj hozzá!
2020. április 25. 23:32 - Kütyüszerviz

Régi fém fogtömés a fogorvosnál

Elavult fogászati kezelések

fém fogtömés fogászatA fogászaton a fém fogtömések mára elavultak, a fogorvos nem készít ilyet, csak egészen ritka esetekben. A megfelelő tömőanyag kiválasztásában minden esetben segít a budapesti klinika személyzete. A fogtömés első lépése a megfelelő lyuk kialakítása a fogászati gép segítségével.

Inlay fogtömés készítése

Fogászati betétnek, inlaynek nevezzük azt a szilárd tömést, amelyet végső formájában az üregről és fogról vett minta alapján a fogtechnikai laboratóriumban készíttetünk el, az üregben cementtel - többnyire cinkoxifoszfát-, esetleg kő-, EBA- vagy polikarboxilát-cementtel - rögzítjük. Betétet egyrészt e célra alkalmas fémből, másrészt porcelánból készíthetünk. A porcelánbetét gyakorlati jelentősége nem nagy, annál nagyobb azonban a fémbetété, melynek a plasztikus fémtöméssel szemben számos előnye van.

Ami a fémbetét javallatát illeti, minden olyan esetben készíthető, melyben amalgám tömést készíthetünk, ezen túlmenően esetleg III. és IV. osztálvú üregben is.

Korábban széles körben alkalmazott fém tömés

Budapesten a fémbetét kívánatosán széles körű alkalmazását számos tényező akadályozza. Készítése az fogorvos részéről több és figyelmesebb munkát igényel, tehát állami fogbeteg-ellátásban dolgozó orvosaink jelen túlterheltsége mellett nem képzelhető el, hogy az aránylag egyszerűen készíthető amalgám tömés helyett e többletmunkát vállalják.

Az fogász munkáján kívül a fogtechnikai laboratórium részéről is oly precíziós munkát igényel, melyet fogtechnikusaink túlnyomó többsége ma nem tud nyújtani. Gátló tényezőként szerepel még a betét anyagából - nemesfémből, ill. pótfémből kell készülnie - fakadó költségtöbblet, amelyet adott gazdasági viszonyaink mellett mindenképpen a betegnek kell megfizetnie, akárcsak a fogtechnikai labor igénybevételéből származó költségeket.

Fogorvosaink többségének a betét készítésében ezen gátló tényezők folytán nincs is kellő gyakorlata. Egyik igen fontos feladatunknak tartjuk a konzerváló fogászat oktatásában, hogy ezen igényesebb és nagyobb értékű (mert másodlagos caries ellen jobban védő) tömési módszert újonnan képzett fogorvosainknak megtanítsuk.

Inlay fogtömés Budapesten

Az inlay ezen előnyei azonban csak akkor jutnak érvényre Budapesten, ha a betét valóban kifogástalanul jó: jól és biztosan ül az üregben, amelyet a praeventiv extensio szabályai szerint praeparáltunk, széli záródása tökéletes. A nem kifogástalan betétnél a jól, gondosan készített amalgám tömés többet ér.

Célszerű és gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva, a betét klasszikus alkalmazási területének a II. osztályú üreget, különösképpen a MOD- üreget kell tartanunk budapesti fogászaton. Jó betéttel ellátva a fog sok évig mentes marad további szuvasodástól, és éppen ezért sok évig nem szorul konzerváló kezelésre. Ez a nagy előny nem érvényesül a nagy- és kisőrlők I. osztályú üregeibe készülő betét esetén, hiszen a rágófelszín betétje semmiféle védelmet nem nyújthat az approximalis felszín szuvasodásával szemben.

Minthogy V. osztályú üreget általában a szájápolást elhanyagoló személyeken kell praeparálni, ezen üreg tömését betéttel kevéssé tekintjük indokoltnak, a hanyag beteg tulajdonképpen nem érdemli meg a betét készítésekor ráfordítandó fáradságot, többletmunkát.

Tovább
Szólj hozzá!
2020. április 16. 16:43 - Kütyüszerviz

Fogtömés készítésének módszerei

Tömés készítése önkötő akrilátból

fog tömés fogászatA fogászatban többféle típusú fogtömés készülhet és még több módszert alkalmaztak régebben. A fogorvos a tömőanyag és a módszer kiválasztásakor az alábbiakat veszi figyelembe:

 • a fogak állapota
 • a beteg egészségi állapota
 • a rendelkezésre álló tömőanyag tulajdonságai
 • a fogászat lehetőségei.

Régi típusú fogászati cement

A fogászatban a gyár által szállított port és folyadékot kis csészében keveri össze a fogorvos. A gyár mennyiségi előírásait - azaz, hogy milyen mennyiségű port és folyadékot keverjünk - ugyanúgy pontosan be kell tartani, mint a keverési időre nézve adott utasításokat, különben nem lesz megfelelő a fogtömés. Az előállító gyárak azt is előírják, hogy milyen konzisztenciájú legyen a megkevert anyag, amelyet az üregbe viszünk, van olyan, amelyet még kenhető formában már az üregbe kell vinnünk, másikat viszont tésztaszerűvé kell gyúrnunk.

A műgyantákból készülő tömések igen érzékenyek fémszennyeződés iránt, ezért mind a por és folyadék összekeverésére, mind a megkevert masszának a fogba vitelére, mind pedig a kondenzálására az üregben rozsdamentes acélból vagy tantálból készült műszereket kell használnunk. A keverőspatula acháthól is lehet.

Egyébként kétvégű spatulákat és tömőket használunk az üregbe vitelre és kondenzálásra; a tömők egyrészt lapos, másrészt gömb végűek, nem recézettek.

A műgyanta fogtömés készítése

A fogorvos a fogászatban, tekintettel a műgyanták igen nagy fokú érzékenységére nedvesség iránt, műgyanta töméskor a fogat gondosan izolálnunk kell, éspedig - gyakorlatilag kielégítő módon - nyálrekesszel. Csak így tudjuk távol tartani az üreg falaitól mind az íny váladékát, mind a kilégzett levegőből lecsapódó kondenzvizet.

Minthogy a műgyanta általában károsítja a fogbelet, a pulpa védelméről is gondoskodnunk kell. Ha a műgyantához a gyár izoláló lakkot mellékel, azt használjuk, egyébként általánosságban előnyös a pulpa védelme szempontjából a műgyanta tömés dublírozása foszfátcementtel. A műgyanta feldolgozásakor a gyári előírást minden vonatkozásban be kell tartani, mert a zsugorodás a folyadék-por aránytól igen nagy mértékben függ.

A fogászati tömés menete

A fogász az előírásnak megfelelően kevert anyagot előírt konzisztenciában az üregbe viszi, és ott kondenzálja. Általában túltömjük a fogat műgyantával, hogy a polimerizálódás közben létrejövő zsugorodás kiegyenlítésére elegendő anyag legyen. Hogy ez a zsugorodás ne a tömés centruma felé irányuljon, s közben rés ne keletkezzék a tömés szélén, a kötés ideje alatt kompresszió alatt kell tartanunk a tömést. E célra előzőleg megnedvesített celofáncsíkot használunk.

Tovább
Szólj hozzá!
Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.
süti beállítások módosítása