Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.

2020. április 16. 16:43 - Kütyüszerviz

Fogtömés készítésének módszerei

Tömés készítése önkötő akrilátból

fog tömés fogászatA fogászatban többféle típusú fogtömés készülhet és még több módszert alkalmaztak régebben. A fogorvos a tömőanyag és a módszer kiválasztásakor az alábbiakat veszi figyelembe:

  • a fogak állapota
  • a beteg egészségi állapota
  • a rendelkezésre álló tömőanyag tulajdonságai
  • a fogászat lehetőségei.

Régi típusú fogászati cement

A fogászatban a gyár által szállított port és folyadékot kis csészében keveri össze a fogorvos. A gyár mennyiségi előírásait - azaz, hogy milyen mennyiségű port és folyadékot keverjünk - ugyanúgy pontosan be kell tartani, mint a keverési időre nézve adott utasításokat, különben nem lesz megfelelő a fogtömés. Az előállító gyárak azt is előírják, hogy milyen konzisztenciájú legyen a megkevert anyag, amelyet az üregbe viszünk, van olyan, amelyet még kenhető formában már az üregbe kell vinnünk, másikat viszont tésztaszerűvé kell gyúrnunk.

A műgyantákból készülő tömések igen érzékenyek fémszennyeződés iránt, ezért mind a por és folyadék összekeverésére, mind a megkevert masszának a fogba vitelére, mind pedig a kondenzálására az üregben rozsdamentes acélból vagy tantálból készült műszereket kell használnunk. A keverőspatula acháthól is lehet.

Egyébként kétvégű spatulákat és tömőket használunk az üregbe vitelre és kondenzálásra; a tömők egyrészt lapos, másrészt gömb végűek, nem recézettek.

A műgyanta fogtömés készítése

A fogorvos a fogászatban, tekintettel a műgyanták igen nagy fokú érzékenységére nedvesség iránt, műgyanta töméskor a fogat gondosan izolálnunk kell, éspedig - gyakorlatilag kielégítő módon - nyálrekesszel. Csak így tudjuk távol tartani az üreg falaitól mind az íny váladékát, mind a kilégzett levegőből lecsapódó kondenzvizet.

Minthogy a műgyanta általában károsítja a fogbelet, a pulpa védelméről is gondoskodnunk kell. Ha a műgyantához a gyár izoláló lakkot mellékel, azt használjuk, egyébként általánosságban előnyös a pulpa védelme szempontjából a műgyanta tömés dublírozása foszfátcementtel. A műgyanta feldolgozásakor a gyári előírást minden vonatkozásban be kell tartani, mert a zsugorodás a folyadék-por aránytól igen nagy mértékben függ.

A fogászati tömés menete

A fogász az előírásnak megfelelően kevert anyagot előírt konzisztenciában az üregbe viszi, és ott kondenzálja. Általában túltömjük a fogat műgyantával, hogy a polimerizálódás közben létrejövő zsugorodás kiegyenlítésére elegendő anyag legyen. Hogy ez a zsugorodás ne a tömés centruma felé irányuljon, s közben rés ne keletkezzék a tömés szélén, a kötés ideje alatt kompresszió alatt kell tartanunk a tömést. E célra előzőleg megnedvesített celofáncsíkot használunk.

Fogtömés szolgáltatása és készítésének módszerei Budapesten. Néhány olyan téma, melyet érdemes lehet még megismerni: fogászati szolgáltatás Budapesten, fogtömés módszereinek bemutatása, fogorvosi munka ára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr2615617192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.
süti beállítások módosítása