Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.

2020. december 23. 22:02 - Kütyüszerviz

Ünnepi ételek és a műfogsor

Tanácsok a fogorvostól karácsonyra

mufogsor karacsony fogorvosKözelegnek az ünnepek, fénybe öltözött a város, de Ön aggódik az ünnepi vacsora és a menüsor miatt? Hogyan lehet átvészelni az ünnepeket épphogy elkészült műfogsorral, mire kell figyelni, mire figyelmeztet a fogorvos? Segítünk, nem is olyan bonyolult.

Túlságosan nagynak érzi a műfogsort?

Sokan érzik úgy, hogy a frissen elkészült fogpótlás túl nagy, folyton megharapja vele a szája szélét? A fogatlanul, vagy kevesebb foggal töltött időszak után ez természetes érzés. Szükség van egy adaptációs szakaszra, ami alatt a páciens hozzászokik ahhoz, hogy újra megfelelő mennyiségű foga van. Szép lassan meg fog szűnni ez a zavaró érzés, mire az ünnepi ételek az asztalra kerülnek.

Zavaró a műszájpadlás, a fogsor anyaga?

Hányingere van az idegen anyag érzetétől? Főként a felső protézis viselése okoz ilyen jellegű problémát. Kis időre van szükség, míg az idegentest érzet átalakul, megszokottá válik. A budapesti fogorvosok javasolják, hogy szopogasson mentolos cukorkát, ami csillapítja a kellemetlen panaszokat.

Töri a fogsor az ínyét?

A műfogsor viselése már néhány óra után is fájdalommal jár? Vérzik, feltört az ínye? Akkor bizony további igazításra van szükség, keresse fel mielőbb a fogorvosát! Kifejezetten ellenjavallt, hogy Ön igazítsa, csiszolja a fogsorát, mert visszafordíthatatlan károkat tehet benne.

Attól fél, hogy kieseik a fogsora a szájából evés közben?

Ha még soha nem viselt műfogsort a mostani előtt, ezzel az érzéssel is meg kell küzdeni.
Bizonytalan érzést tapasztalhat az első étkezések során, ez is szűnni fog idővel, ha jól illeszkedik a fogsor. Jogosan érzi úgy, hogy más a rágás, még az ízeket sem érzi úgy, mint régen. Sajnos, még az ünnepi, fenséges ételek íze is kevésbé élvezhető ilyenkor. Azonban, ne keseredjen el, nem marad ez mindig így! Ez azért van, mert ez az új helyzet az agyat is “átállásra” készteti, és így az ízlelőbimbók üzenetei is tompulnak átmenetileg, nem szükséges azonnal fogorvoshoz menni.

Úgy érzi, hogy a beszéde nem tiszta, nem érthető amit mond?

A műfogsor valóban okozhat beszédzavart is, amit szintén türelemmel lehet áthidalni. Műfogsor hordása közben, a koponya csontjai felerősíthetik a hangokat, ezért viselője fura zajokat, kattogást hallhat. Kerülje a kapkodó beszédet, és azokat a mozdulatokat, amelyekkel nagyra kell nyitnia a száját, és túlságosan megmozgatják az alsó fogsort. Türelemmel idomulnak a száj és a nyelv izmai az új helyzethez, és egyre gyakorlottabb lesz a beszédben is.

A fogorvosok javaslata, hogy beszéd előtt és közben nyeljen nagyot, miközben ráharap a fogsorra. Ezáltal a fogsor pozíciója rögzül. Jó szolgálatot tesz, ha gyakorolja a hangos olvasást, amivel egyre rutinosabbá válik! Ha szükséges, protézisragasztóval tudja biztonságosan rögzíteni a fogsort, így a beszéd is könnyebb lesz.

Hogyan tehet szert magabiztosságra?

  • A megszokás ideje egyénileg változó, így mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogyan tudja kényelmesen viselni a műfogsorát. Ha szükséges, speciális műfogsor ragasztót is használhat.
  • A hozzászokás ideje alatt mindig óvatosan, lassan egyen, tesztelje milyen állagú ételt tud biztonságosan elfogyasztani, és melyek okoznak nehézséget. Kerülje a kemény, magvas, nehezen rágható ételeket, egyen többször kevesebbet felaprított formában. Kezdjen puha étkekkel, mint például tojás, krumlipüré, rizs, puhára párolt zöldség, hús.
  • Igen fontos, hogy a fogsor mindkét oldalát terhelje. Törekedjen arra, hogy a táplálék rágása egyenlően el legyen osztva a szájüregben.
  • Tudni kell, hogy az ételek és italok hőmérsékletét is eltérően érzékelik a műfogsor viselők. Vigyázzon tehát, mielőtt megégetné a száját!
  • Az amerikai elnökök műfogsoráról itt olvashat érdekes fogászati részleteket.

Ünnepi ételek és a műfogsor. Néhány további érdekes és izgalmas téma olvasóink számára: Budapest esztétikai fogászat, fogászati szolgáltatás ára, olcsó fogorvos munka, fogorvos a 13. kerületben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr916356286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.
süti beállítások módosítása