Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.

2020. június 06. 20:44 - Kütyüszerviz

Fogpótlás készítése a fogászaton

Indirekt fogtömés behelyezése

indirekt fogtömes fogászatA fogorvosi rendelőben gyakran igénybe vett szolgáltatás az indirekt fogtömés készítése. A fogpótlás ára elsősorban a technikától és a fogpótláshoz használt anyagtól függ. Az üregről és közvetlen környékéről, általában a fog klinikai koronájának nagyobb részéről lenyomatot veszünk, s ennek alapján a technikai laboratóriumban elkészítjük ennek pontos mását.

A foglenyomat az üreg és a fog „negatívja”, a laboratóriumban elkészítjük belőle a „pozitív” mintát, amely ugyanígy mutatja az üreget a fogban, amint a természetes fogban fekszik. A pozitív mintát általában modellnek nevezzük a fogorvosnál.

A fogpótlási modell

A fogpótlási modellt a szomszédos és az antagonista fogakat mutató harapásba építjük be, mert csak így tudjuk a betétet esztétikai és funkciós szempontból egyaránt kifogástalanul kialakítani a fogászaton. A harapásba állított modellen mintázzuk meg viaszból a betétet, amellyel a továbbiakban azonos módon kell eljárni, mint a direkt eljárással készített viaszmintával a fogorvos.

A lenyomatvételhez szükséges anyagok, segédeszközök és műszerek

A lenyomatot vagy inlay-kanállal, vagy rézgyűrűvel vesszük. Inlay-kanalak gyárilag készülnek, de különösebb nehézség nélkül a fogorvosnál is előállíthatok nem túlságosan vékony (kb. 1 mm vastag) fémlemezből, amelyet a szükségnek megfelelően hajlítunk. Ha gyűrűvel vesszük a lenyomatot, először gyűrűmértéket kell vennünk, a legcélszerűbben a Herbst-féle gyűrűmértékkel.

A gyűrűt úgy vágjuk ki, hogy a fog praeparálatlan vestibularis és orális felszínén csak a legnagyobb domborulatig érjen, de az íny alá kell érnie a praeparált approximalis felszínnek megfelelően. Ilyen esetben tehát éppen fordítva vágjuk le a gyűrű szélét, mint a matrica helyett alkalmazott gyűrűn.

Lenyomati fogászati anyagok

Lenyomati anyagként termoplasztikus lenyomatanyagot - pl. zöld Kerr-masszát - használunk. Ezzel láng fölött töltjük meg a gyűrűt, miután a Kerr-klinikai koronájának nagyobb részéről lenyomatot veszünk, s ennek alapján a technikai fogászati laboratóriumban elkészítjük ennek pontos mását.

A lenyomat az üreg és a fog „negatívja”, a laboratóriumban elkészítjük belőle a „pozitív” mintát, amely ugyanígy mutatja az üreget a fogban, amint a természetes fogban fekszik. A pozitív mintát általában modellnek nevezzük. A modellt a szomszédos és az antagonista fogakat mutató harapásba építjük be, mert csak így tudjuk a betétet esztétikai és funkciós szempontból egyaránt kifogástalanul kialakítani.

A harapásba állított modellen mintázzuk meg viaszból a betétet, amellyel a továbbiakban azonos módon kell eljárni, mint a direkt eljárással készített viaszmintával.

Fogpótlás és fogtömés készítése szakszerűen a fogászaton. Néhány további érdekes és izgalmas témát ajánlunk olvasóinknak: fogtömés módszerei Budapest, fogászati szolgáltatás ára, inlay fogtömés készítése, Budapest fogászat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr1015751250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.
süti beállítások módosítása