Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.

2020. június 18. 23:17 - Kütyüszerviz

Mit kell tudni a sürgősségi fogászatról?

Mikor és hova menjünk sürgősen fogorvoshoz?

sürgősségi fogászatElkerülhetetlenek azok a vészhelyzetek, amikor azonnal fogorvosi, vagy szájsebészi beavatkozásra van szükség.

Fogászati vészhelyzetek általában baleset következtében fordulnak elő. Jellemzően sportbalesetek során a fogakat, az állkapocs csontot erős ütés éri, aminek következménye a fog kimozdulása, kiesése, letörése lehet. Amennyiben elhanyagolt, rossz állapotú fogat éri a trauma, szinte bizonyosan megtörténik a visszafordíthatatlan károsodás, a fog repedése, vagy kitörése.

Kiket érint leggyakrabban baleseti fogászati sérülés?

A fogorvosok tapasztalatai alapján általában a 2-10 éves gyermekeket érinti leginkább a baleseti fogsérülés, de az aktívan sportoló serdülőknél és felnőtteknél is igen gyakori jelenség. Jellemzően a labdajátékok és a téli sportok szerelmeseinél fordul elő a legtöbb ilyen jellegű fogászati trauma.

Mit kell tenni, ha megtörténik a baleset, kimozdul, kitörik a fog?

A baleset megtörténte után mielőbb szakemberhez kell fordulni, hogy a problémát orvosolni tudják, a kiesett fogat biztonsággal vissza tudják helyezni. Azonban, az azonnali fogorvoshoz jutás időnként akadályba ütközhet. Ilyenkor jó tudni, milyen óvintézkedéseket kell megtenni. A legfontosabb teendő a megnyugtatáson túl a fájdalom enyhítése és a károk minimalizálása.

  • A fogat biztonságba kell helyezni: ha a kitört fog piszkos, le kell öblíteni folyó víz alatt, dörzsölés nélkül. Legjobb, ha megoldható, hogy a sérült a saját szájában, nyálában tartja a kiesett fogat, míg fogorvoshoz jut.
  • A kimozdult fogat óvatosan vissza lehet nyomni a helyére, azaz a fog gyökerének üregébe, és törlőrongyba csavart jeget kell helyezni az arcra az érintett területre,
  • Ha a fog nem helyezhető vissza az üregébe, vagy nem tudja az érintett a szájában tartani, egy pohár hideg vízben, fiziológiás sóoldatban, vagy tejben kell őrizni a fogat a rendelőbe jutásig.
  • Nem szabad dörzsölni, kefélni a fogat, ne használj éles vagy hegyes eszközt a tisztításhoz! Mindig a korona résznél kell megfogni a fogat, vigyázva, hogy az épen maradt rostfoszlányok ne sérüljenek. Ez nagyon fontos a visszaültetés esélyének növeléséhez.
  • Mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni!

Járulékos sérülésként sokszor a nyelv és az ajkak is áldozatul esnek. Mi a helyzet a nyelv elharapása vagy szétnyílt ajak esetén?

Komolyabb probléma, vagy erős vérzés esetén először is nyugtassuk meg a beteget, ha eszméleténél van.

Értesítsük a mentőt mielőbb, és kiérkezésükig tiszta kendővel gyakoroljunk nyomást közvetlenül a sebre, hogy megállítsuk a vérzést. Duzzanat esetén a hidegvizes kompresszió csökkenti a fájdalomérzetet és a sérülés következményeit. Ha nincs más sérülése, ültessük fel a beteget, és figyeljünk rá folyamatosan, míg megérkezik a szakszerű segítség.

Eszméletvesztés esetén a legfontosabb teendő a sérült stabil oldalfektetésbe helyezése (amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy gerincsérülés nem történhetett) és a légutak szabaddá tétele. Győződjünk meg arról, hogy a nyelv ne tudja elzárni a levegő útját és ne legyen lenyelhető szennyeződéssel teli a száj.

Mit kell tudni és mit lehet tenni ha sürgősségi fogászatról szeretnénk többet tudni? Néhány további érdekes és izgalmas témáról itt olvashatsz részleteket: Budapest sürgősségi fogorvos, fogászati szolgáltatás a 13. kerületben, fogorvosi munka a fővárosban, sürgősségi fogászati ellátás igénybevétele.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr6715901686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.
süti beállítások módosítása