Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.

2020. április 25. 23:32 - Kütyüszerviz

Régi fém fogtömés a fogorvosnál

Elavult fogászati kezelések

fém fogtömés fogászatA fogászaton a fém fogtömések mára elavultak, a fogorvos nem készít ilyet, csak egészen ritka esetekben. A megfelelő tömőanyag kiválasztásában minden esetben segít a budapesti klinika személyzete. A fogtömés első lépése a megfelelő lyuk kialakítása a fogászati gép segítségével.

Inlay fogtömés készítése

Fogászati betétnek, inlaynek nevezzük azt a szilárd tömést, amelyet végső formájában az üregről és fogról vett minta alapján a fogtechnikai laboratóriumban készíttetünk el, az üregben cementtel - többnyire cinkoxifoszfát-, esetleg kő-, EBA- vagy polikarboxilát-cementtel - rögzítjük. Betétet egyrészt e célra alkalmas fémből, másrészt porcelánból készíthetünk. A porcelánbetét gyakorlati jelentősége nem nagy, annál nagyobb azonban a fémbetété, melynek a plasztikus fémtöméssel szemben számos előnye van.

Ami a fémbetét javallatát illeti, minden olyan esetben készíthető, melyben amalgám tömést készíthetünk, ezen túlmenően esetleg III. és IV. osztálvú üregben is.

Korábban széles körben alkalmazott fém tömés

Budapesten a fémbetét kívánatosán széles körű alkalmazását számos tényező akadályozza. Készítése az fogorvos részéről több és figyelmesebb munkát igényel, tehát állami fogbeteg-ellátásban dolgozó orvosaink jelen túlterheltsége mellett nem képzelhető el, hogy az aránylag egyszerűen készíthető amalgám tömés helyett e többletmunkát vállalják.

Az fogász munkáján kívül a fogtechnikai laboratórium részéről is oly precíziós munkát igényel, melyet fogtechnikusaink túlnyomó többsége ma nem tud nyújtani. Gátló tényezőként szerepel még a betét anyagából - nemesfémből, ill. pótfémből kell készülnie - fakadó költségtöbblet, amelyet adott gazdasági viszonyaink mellett mindenképpen a betegnek kell megfizetnie, akárcsak a fogtechnikai labor igénybevételéből származó költségeket.

Fogorvosaink többségének a betét készítésében ezen gátló tényezők folytán nincs is kellő gyakorlata. Egyik igen fontos feladatunknak tartjuk a konzerváló fogászat oktatásában, hogy ezen igényesebb és nagyobb értékű (mert másodlagos caries ellen jobban védő) tömési módszert újonnan képzett fogorvosainknak megtanítsuk.

Inlay fogtömés Budapesten

Az inlay ezen előnyei azonban csak akkor jutnak érvényre Budapesten, ha a betét valóban kifogástalanul jó: jól és biztosan ül az üregben, amelyet a praeventiv extensio szabályai szerint praeparáltunk, széli záródása tökéletes. A nem kifogástalan betétnél a jól, gondosan készített amalgám tömés többet ér.

Célszerű és gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva, a betét klasszikus alkalmazási területének a II. osztályú üreget, különösképpen a MOD- üreget kell tartanunk budapesti fogászaton. Jó betéttel ellátva a fog sok évig mentes marad további szuvasodástól, és éppen ezért sok évig nem szorul konzerváló kezelésre. Ez a nagy előny nem érvényesül a nagy- és kisőrlők I. osztályú üregeibe készülő betét esetén, hiszen a rágófelszín betétje semmiféle védelmet nem nyújthat az approximalis felszín szuvasodásával szemben.

Minthogy V. osztályú üreget általában a szájápolást elhanyagoló személyeken kell praeparálni, ezen üreg tömését betéttel kevéssé tekintjük indokoltnak, a hanyag beteg tulajdonképpen nem érdemli meg a betét készítésekor ráfordítandó fáradságot, többletmunkát.

Régi fém fogtömés a fogorvosnál. A legtöbb szakember az alábbi témákat is megismeri részletesebben: fogászati szolgáltatás Budapest, fogorvosi munka az esztétikai fogászati klinikán, fogtömés módszere és ára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr315641462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fogorvos és fogászati klinika Budapest 13. kerület.
süti beállítások módosítása